Om de kip mals te houden en smaak te geven tijdens het roken kan je kiezen om te pekelen. Pekelen is net als roken een manier om te conserveren.
Pekel Recept voor kip 🐔
8 kippenpoten
Bindtouw
2 liter water
100 gr zeezout
50 gr suiker
Verse gemberwortel
Limoen of citroen 🍋
4 blaadjes laurier
1 eetlepel korianderzaad
1 eetlepel grove peperkorrels
4 gedroogde chilipepers
Per 1 liter water 50 gram zeezout en 25 gram suiker los dit op in warm water.
Voor 8 kippenpoten heb je 2 liter pekelwater nodig (het dubbele).
Om extra smaak toe te voegen kan men verschillende specerijen gebruiken.
Zodra het pekelwater is afgekoeld voegt men de specerijen toe, zorg dat de koriander en peperkorrels goed gekneusd worden voor optimale smaakafgifte.
Van de gemberwortel snijd men 4 dunne lange schijfjes af.De citroen/limoen snijd men in partjes, de zuur hiervan zorgt ervoor dat kip extra mals blijft.
Zodra de kip in de pekel is geplaatst mag deze 24 uur tot 48 uur in de koelkast intrekken, zorg dat de kip geheel onder het pekelwater blijft staan, Hoe langer hoe zouter de kip wordt
Dep de kippenpoten droog na het pekelbad, let op hoe droger de poten zijn hoe beter de rook hecht aan de kip, dit is een belangrijke stap in het proces. Plaats vervolgens de kippenpoten in de rookoven, heeft u de mogelijkheid om te te hangen dan heeft dit de voorkeur zodat de rook rondom en aan alle kanten de kip kan benaderen.
Kip roken gaat het beste tussen de 60 en 90º controleer de kerntemperatuur en wacht tot ze goudbruin eruit zien.